Alpaca wetenswaardigheden          

 

De Alpaca wordt gerekend tot de kameelachtigen die oorspronkelijk alleen voorkwamen op de hoogvlakten van Ecuador, Bolivia en vooral Peru. Deze hoogvlakten liggen gemiddeld op een hoogte van 5000 meter.

De temperaturen variëren er ‘snachts van min 20 graden tot overdag boven de 35 graden. Dankzij de superieure, isolerende eigenschappen van de Alpacavacht zijn de dieren in staat om in dit extreme klimaat te overleven. Vooral om de woleigenschappen worden de Alpaca’s door de bewoners van dit Andes-hooggebergte als huisdieren gehouden. Geschat wordt dat er zo’n drie a vijf miljoen Alpaca’s voorkomen op deze hoogvlakten. Een Alpaca heeft een gemiddelde draagtijd van ruim elf en een halve maand en wordt gemiddeld 20 jaar oud.

Qua voeding prefereren Alpaca’s vooral mals gras. Daarnaast houden ze van droge plaatsen (stofplekken) om zich af en toe in te wentelen.

Nog niet zo lang geleden werden de eerste Alpaca’s uitgevoerd naar Europa. Ze bleken vooral goed te gedijen in landen met een zeeklimaat waar veel mals gras voorhanden was en modderpoeltjes. In België en Nederland bleek het houden van Alpaca’s succesvol en naast hun bijzondere wol kunnen Alpaca’s hier prima als ‘grasmaaiers’ worden ingezet.